Becouse
Nothing Else
MATRESS

Article 1

Συνέντευξη του Κ. Φαρασόπουλου που δόθηκε στην Άννα Πατρωνίδου που φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης" στις 9-12-2008

Νίκος Φαρασόπουλος
«Παράγουμε με στόχο τον άνθρωπο και την προστασία της υγείας του»


Τριάντα χρόνια κλείνει φέτος η επιχείρηση ΕΚΟΣΤΡΩΜ ΑΕ του Νίκου Φαρασόπουλου. Τριάντα χρόνια προσφοράς στην παραγωγή σωστού και ποιοτικού στρώματος. Τριάντα χρόνια σχέση με τον καταναλωτή, σχέση που κτίσθηκε χάρη στο σεβασμό της επιχείρησης απέναντι στον πελάτη, γιατί όλα αυτά τα χρόνια η επιχείρηση συνέχισε την παραγωγή της, τηρώντας τις προδιαγραφές. Μία σχέση εμπιστοσύνης χρόνων, γιατί ο Νίκος Φαρασόπουλος δεν έθεσε ποτέ ως στόχο το κέρδος αλλά τον άνθρωπο και την υγεία του.


Η συνέντευξη με τον κ. Νίκο Φαρασόπουλο που ακολουθεί δόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων της επιχείρησης στρωματοποιίας «ΕΚΟΣΤΡΩΜ». Συγχρόνως όμως, δόθηκε και για να ξεκαθαρισθούν οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από εκπομπή ιδιωτικού καναλιού για την υγιεινή και την ποιότητα των στρωμάτων, αλλά και οι ανακρίβειες που ακούστηκαν ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες έγκυρα για τα πραγματικά και υγιεινά στρώματα...


Πριν τρία χρόνια ξεσηκώθηκε σάλος με αφορμή την εκπομπή μεγάλου ιδιωτικού κεντρικού καναλιού, σύμφωνα με την οποία βιομηχανία στρωμάτων στην Κομοτηνή έπαιρνε ματωμένα σεντόνια από Νοσοκομεία, με τα οποία έφτιαχνε στρώματα. Αυτή η εκπομπή είχε αντίκτυπο σε σας;

Νίκος Φαρασόπουλος: Επειδή είμαστε περιφέρεια και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, λίγο πολύ υπήρξε μια αναστάτωση. Πραγματικά δημιουργήθηκε σάλος από τη συγκεκριμένη εκπομπή. Δημιούργησε πολλές παρεξηγήσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους πελάτες μας να ανησυχήσουν και να επικοινωνήσουν μαζί μου. Κρίνοντας τη συγκεκριμένη εκπομπή θα έλεγα ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν θετική και ουσιαστική στο θέμα που διαπραγματευόταν, διότι απέβλεπε στην υγεία του ανθρώπου που σχετίζεται με τον υγιεινό και ξεκούραστο ύπνο. Στην αναφορά όμως σε βιομηχανία της Κομοτηνής, η οποία έπαιρνε ματωμένα σεντόνια από το νοσοκομείο και αυτά τα χρησιμοποιούσε για την κατασκευή στρωμάτων, ο δημοσιογράφος ήταν άστοχος, γιατί μία είναι στην Κομοτηνή η βιομηχανία στρωμάτων και λίγο πολύ με σημάδευε. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να αποσαφηνίσει αν επρόκειτο για οικοτεχνίες στρωμάτων της περιοχής μας και όχι για βιομηχανία. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον δημοσιογράφο της εκπομπής, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Υπάρχει περίπτωση να πεθάνουν άνθρωποι από ανθυγιεινά στρώματα;
• Το θέμα του θανάτου ανθρώπων από στρώματα τέθηκε εδώ και πολλά χρόνια, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, το 1989 ο Π.Ο.Υ. ανέφερε περιστατικά θανάτου στις χώρες Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία. Το τραγικότερο είναι ότι και από πλευράς ιατρικού κόσμου σε παγκόσμια συνέδρια ειπώθηκε ότι το 20% των ασθενών, που βρίσκονται στα νοσοκομεία που υπηρετούν, επιδεινώνεται η υγεία τους ή πεθαίνουν από στρώματα που δεν είναι υποαλλεργικά και αντιμικροβιακά και δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Συνεχίζεται ακόμη αυτή η κατάσταση;
• Μετά την εκπομπή υπήρξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο για τα στρώματα και τα υλικά κατασκευής, έγιναν συζητήσεις ακόμη και σε 2 κρατικά κανάλια για τα στρώματα και την ποιότητα τους, και γενικά υπήρξε μια ευαισθητοποίηση του κοινού. Πρέπει να πω όμως ότι πράγματι υπάρχουν υλικά που πρέπει να προσεχθούν, και αφορούν τόσο την ποιότητα του στρώματος για αναπαυτικό ύπνο, όσο και την υγεία του καταναλωτή.

Πώς μπορεί να προστατευθεί ο καταναλωτής;
• Η λαϊκή σοφία λέει «ενδιαφέρσου, πληροφορήσου, ενημερώσου, αγόρασε», άρα ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο σοφός καταναλωτής. Π.χ υπάρχει σήμερα latex, τεχνητό και φυσικό, που χρησιμοποιείται στην ανατομική στρωματοποιία. Από το τεχνητό latex κατασκευάζονται στρώματα με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο σε σχέση με το φυσικό, που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής, περίπου μια δεκαετία. Τα σφουγγάρια που αγοράζουμε από τα φαρμακεία για το μπάνιο των παιδιών, οι βάτες στους ώμους των γυναικείων ενδυμάτων, τα γάντια των ιατρών στα χειρουργεία είναι από τεχνητό latex, γεγονός που σημαίνει ότι είναι υλικό αβλαβές, αντιβακτηριακό, καλά αεριζόμενο, αντιαλλεργικό, ελαφρύ και γι' αυτό έχει την έγκριση του Π.Ο.Υ. Είναι πολλά τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗ¬ΜΑΤΑ που συνηγορούν υπέρ της χρήσης του τεχνητού latex, αντί του φυσικού. Το φυσικό latex χρησιμοποιείται, κυρίως, σε κόλλες και σε αφρολέξ και επιπλέον ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων και άλλων μικροβίων και αρκετές φορές είναι αλλεργικό για ανθρώπινες χρήσεις. Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι ο Άγιος Λουκάς μια από τις καλύτερες κλινικές -όπως και άλλες- εφοδιάζεται τα στρώματα από τη δική μας βιομηχανία, η οποία πάντα χρησιμοποιεί εξαιρετικά υφάσματα και υλικά, και πάντα, υψηλής ποιότητας τεχνητό latex πατέντας ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ, παγκόσμια κατοχυρωμένης. Πρέπει, για ενημέρωση των καταναλωτών, να πω ότι στο πλαίσιο της σημερινής τάσης για κατασκευή προϊόντων φθηνών και μικρού κύκλου ζωής, το φυσικό latex είναι συμφερότερο για τον κατασκευαστή, γιατί, το μάξιμουμ εντός της δεκαετίας, ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει το στρώμα, ενώ η διάρκεια ζωής του στρώματος από τεχνητό latex είναι τουλάχιστον διπλάσια. Το μόνο μειονέκτημα του τεχνητού latex είναι ότι παράγεται σε πολλές ποιότητες και εξαρτάται από τη σοβαρότητα του κάθε κατασκευαστή τι ποιότητα χρησιμοποιεί και εδώ θέλει προσοχή από τους αγοραστές. Και για να σας εξηγήσω καλύτερα, ένας κατασκευαστής μπορεί να φτιάξει στρώμα με τεχνητό latex που το κυβικό κοστίζει 40 ευρώ και άλλος με κόστος 600 ευρώ. Αν κάποιος χρησιμοποιήσει κακής ποιότητας τεχνητό latex δεν θα είναι τόσο σε βάρος της υγείας του ατόμου, όσο σε βάρος του χρόνου χρήσης του. Από την άλλη όμως, ο καλός επιχειρηματίας δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κακής ποιότητας latex, γιατί μπορεί να κερδίσει πρόσκαιρα, σύντομα όμως, θα έχανε τη φήμη του ως ποιοτικού κατασκευαστή στρωμάτων. Πιστεύω ότι ο σωστός επιχειρηματίας κάποια στιγμή επιβραβεύεται για τις επιλογές του.

Η πολιτεία μπορεί να παρέμβει για να προστατέψει τους καταναλωτές;
• Θα έλεγα και ναι και όχι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Στρώματα υπάρχουν πολλών ποιοτήτων και τύπων και οι επιλογές είναι πολλές. Για παράδειγμα, όλα εκείνα που έχουν ελατήρια, έχουν ως γέμισμα και πανιά, τους λεγόμενους κετσέδες, οι οποίοι προέρχονται από ανακύκλωση πανιών. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγιεινή και ασφάλεια των ανακυκλούμενων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα στρώματα, εκτός εάν η ίδια η επιχείρηση που τα χρησιμοποιεί έχει στη διάθεση της τα κατάλληλα μηχανήματα, ώστε να περνούν τα ανακυκλούμενα υλικά από αποστείρωση. Αυτό όμως μόνο το ίδιο το κράτος μπορεί να το εγγυηθεί, μέσω ελεγκτικών μηχανισμών και όχι η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τι υφάσματα χρησιμοποιείτε εσείς στην παραγωγή στρωμάτων;
• Εμείς δεν χρησιμοποιούμε υφάσματα ή προϊόντα από ανακύκλωση για να κάνουμε το στρώμα. Να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το στρώμα που κατασκευάζουμε εμείς είναι από αφρώδες ελαστικό τεχνητό latex πατέντας ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ, κατοχυρωμένης διεθνώς. Το στρώμα μας ΧΕΝΙΑ καλύπτεται με υψηλής ποιότητας και αντοχής υφάσματα και όχι με μη υφασμένο χαρτί ή non woven, όπως αποκαλείται διεθνώς, το οποίο χρησιμοποιούν διάφορες βιομηχανίες κατασκευής προϊόντων από μη υφασμένα υλικά. Το κυρίως κάλυμμα του στρώματος μας είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη και αυτό το λέω με περηφάνεια. Ξανατονίζω ότι τα στρώματα που κατασκευάζουμε εμείς είναι πατέντα ΧΕΝΙΑ ΡΕΤΖΕΤΑΚΙS. Εφαρμόσθηκε η πατέντα αυτή πρώτα από τους Σουηδούς το 1953 και μετά επεκτάθηκε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα η πατέντα δόθηκε από την εταιρία ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ σε μας και την εφαρμόσαμε. Το στρώμα ονομάστηκε «ΧΕΝΙΑ». Μνημονεύω τον Πετζετάκη, γιατί το αξίζει. Φανταστείτε ότι όταν ξεκίνησα ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΣΤΡΩΜΑΤΑ πριν 30 χρόνια ήθελα να χρησιμοποιήσω φυσικό latex. Η φιλία και συνεργασία μου με την εν λόγω επιχείρηση με οδήγησε να ενημερώσω τον κ. Πετζετάκη για τα σχέδια μου. Όταν του το είπα η απάντηση του ήταν: «Μετά από μία επιτυχημένη πορεία ως έμπορος θα κάνεις τεράστιο λάθος ως παραγωγός και κατασκευαστής»; Ήταν αρνητικός, γιατί - μετά από πολυετή έρευνα - γνώριζε πλέον ότι το φυσικό latex δεν είναι τόσο κατάλληλο για υποαλλεργικά στρώματα. Τον άκουσα και το αποτέλεσμα είναι τα γνωστά ανατομικά στρώματα μας «ΧΕΝΙΑ», που, ειλικρινά, όποιος τα χρησιμοποιεί μένει ενθουσιασμένος και δεν τα αλλάζει με τίποτα -μάλιστα θα έλεγα ότι αλλάζει και όλα τα άλλου τύπου στρώματα του σπιτιού του με «ΧΕΝΙΑ». Κάθε χρόνο επισκέπτομαι την έκθεση της Φρανκφούρτης ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΙΑ. Εκεί, πέρυσι μια ομάδα ειδικών φυσιοθεραπευτών, μας ανέλυσε την ποιότητα του τεχνητού και μάλιστα πρότεινε από αυτό το υλικό πλέον να κατασκευάζονται και τα μαξιλάρια. Απλά χρειάζονται αφενός οι ειδικές μηχανές για τη γέμιση και μια ειδική τεχνική που την κατέχουμε εμείς. Αυτά τα μαξιλάρια δεν κρατούν μυρωδιές, δεν αναπτύσσονται μικρόβια, δεν δημιουργούν πρόβλημα σε αλλεργικά άτομα και θεωρούνται πλέον από τα καλύτερα μαξιλάρια για τη θεραπεία του αυχενικού συνδρόμου. Το επιπλέον πλεονέκτημα τους είναι ότι αυτοφρεσκάρονται, πλένονται και δεν κρατούν μυρωδιά.

Ο πελάτης μπορεί να διακρίνει την ποιότητα;
• Θα έλεγα και πάλι και ναι και όχι, γιατί πρέπει κανείς να το δοκιμάσει, να κοιμηθεί μια εβδομάδα για να καταλάβει την ποιότητα. Το βασικότερο στο στρώμα, όπως το προανέφερα, είναι η ποιότητα του τεχνητού latex. Ο πελάτης μπορεί να εκτιμήσει την ποιότητα του στρώματος μερικώς μόνο, με την αφή και την όραση και παρατηρώντας το εσωτερικό του στρώματος, ανοίγοντας το φερμουάρ, αν έχει. Δυστυχώς, όμως στην ουσία ο πελάτης δεν μπορεί να διακρίνει την ποιότητα απόλυτα, γιατί δεν είναι εξοικειωμένος με τις ποιότητες latex. Εμείς και εδώ καινοτομήσαμε και ζητάμε από τον πελάτη μας πρώτα να το δοκιμάσει μια εβδομάδα και μετά να αποφασίσει για την πληρωμή του. Έτσι οι πελάτες μας έχουν εμπιστοσύνη, γιατί τους τιμούμε.

Παράγετε πολλά είδη στρωμάτων;
• Παράγουμε ένα είδος ανατομικού στρώματος τύπου «ΧΕΝΙΑ», που είναι αντιαλλεργικό, αντιβακτηριδιακό, αεριζόμενο, ελαφρύ με ειδικό φερμουάρ και σε όποιες διαστάσεις επιθυμεί ο πελάτης. Τεχνικά και κατασκευαστικά θα μπορούσαμε να βγάλουμε πολλά περισσότερα είδη. Για να βγάλουμε όμως δεύτερο και τρίτο είδος θα πρέπει να προχωρήσουμε σε χρήση δεύτερης ποιότητας latex, κάτι που δεν θα κάνουμε ποτέ. Υπάρχει και δεύτερης ποιότητας στρώμα, με διαφορετική τεχνολογία κατασκευής και υλικών, αλλά αυτά ίσως τα κάνουν άλλοι, όχι εμείς.

Εσείς προσωπικά τι προτείνετε;
• Προσωπικά θα πρότεινα στους καταναλωτές να αγοράζουν το στρώμα με την τεχνολογία τεχνητού latex και τη χρήση εξαιρετικών υφασμάτων. Κάποιοι το κάνουν, κάποιοι άλλοι όχι, ενώ κάποια στρώματα είναι εισαγόμενα. Συνιστώ στους καταναλωτές στην αγορά στρωμάτων να ξοδεύουν τον ίδιο χρόνο που ξοδεύουν για αγορά σπιτιού, γιατί σ' αυτό περνούν πάνω από το ένα τρίτο της ζωής τους και το καλό ανατομικό στρώμα χαρίζει καλό, ξεκούραστο ύπνο και ορθοπεδική υγεία.

Κύριε Φαρασαπουλε, ο χώρος της βιομηχανίας στρωμάτων απαιτεί αναδιαρθρώσεις;
• Ναι, απαιτεί τεχνολογικές και τεχνικές αναδιαρθρώσεις, όπως άλλωστε όλη η βιομη¬χανία της χώρας μας, παγκοσμιοποίηση γαρ και τα πάντα αλλάζουν.

Εσείς προβαίνετε σε αναδιαρθρώσεις στην επιχείρηση σας;
• Όλα τα χρόνια λειτουργίας μας συνεχώς βελτιωνόμαστε. Σήμερα, χρησιμοποιούμε σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες και βρισκόμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό. Συμμετέχουμε στις παγκόσμιες εκθέσεις και παρακολουθούμε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της.

Είναι ανταγωνιστικό το επάγγελμα σας;
• Θα ήθελα να υπάρχει εγχώριος ανταγωνισμός, και όντως υπάρχει, και μάλιστα σκληρός. Το αντικείμενο μας είναι εντάσεως κεφαλαίου και τεχνολογικής εμπειρογνωμοσύνης. Δεν είναι όπως η βιοτεχνία ενδυμάτων ή υποδημάτων που είναι εντάσεως εργασίας. Ο ανταγωνισμός, με εισαγόμενα στρώματα, μηδενίζεται λόγω υψηλού μεταφορικού κόστους. Εμείς ως μεγάλη βιομηχανία έχουμε τέσσερα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, είμαστε χρόνια στη δουλειά, έχουμε τεράστια εμπειρία. Είμαστε μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση. Δεύτερον, χρησιμοποιούμε τη γνωστή εγγυημένη πατέντα Πετζετάκη με τα καλύτερα ποιοτικώς υλικά latex και υφάσματα, και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Τρίτον, δεν χρησιμοποιούμε ενδιαμέσους χονδρεμπόρους ή λιανέμπορους, οι οποίοι με τους χειρότερους όρους κερδίζουν πάνω από 50%. Οπότε ο καταναλωτής αγοράζει το στρώμα μας με μειωμένη τιμή κατά 50%. Τέταρτον, δίνουμε εγγύηση είκοσι χρόνων και μάλιστα ο καταναλωτής πληρώνει το στρώμα του, μετά από εβδομαδιαία χρήση. Αυτά μας ξεχωρίζουν από όλους τους ανταγωνιστές.

Και η σχέση σας με τον καταναλωτή;
• Το κλειδί της επιτυχίας μας είναι ο σεβασμός στον πελάτη, γι' αυτό και έχουμε πιστούς πελάτες, εδώ και 30 χρόνια. Εμείς, σε σχέση με άλλες βιομηχανίες στρωμάτων, έχουμε μία πρωτοπόρο καινοτομία. Απευθυνόμαστε στον τελικό καταναλωτή, χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσο εμπορικό κέρδος. Πουλάμε στρώματα σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας χωρίς ενδιάμεσους, κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή. Είχαμε υποκαταστήματα στην Αθήνα και στη θεσσαλονίκη αλλά βλέπαμε ότι το στρώμα που πουλούσαμε εμείς π.χ. 700 ευρώ στη χονδρική τιμή, τελικά πουλιόταν στην τιμή των 1.300 ευρώ. Έτσι, πλέον κλείσαμε τα καταστήματα και απευθυνόμαστε άμεσα στον τελικό καταναλωτή. Σκεφθείτε ούτε καν δαπανηρές διαφημίσεις κάνουμε. Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε το βαλάντιο του καταναλωτή με διαφημιστικό κόστος. Είμαι πενήντα χρόνια στην αγορά, δημιουργήθηκα από τους πελάτες μας και επομένως πρέπει να ικανοποιήσω αυτούς τους πελάτες, γιατί σε αυτούς οφείλω ό,τι έχω κάνει μέχρι σήμερα.

Τριάντα χρόνια σχέσης με το συγκεκριμένο αντικείμενο, Σκέφτεστε να το γιορτάσετε;
• Ασχολούμαι με την κατασκευή στρώματος από το 1979 όταν πήρα την αντιπροσωπεία των προϊόντων «ΠΕΤΖΕΤΑΚΗ» στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της προσωπικής σχέσης με το δημιουργό του ομίλου Αριστόβουλο Πετζετάκη, χημικό - μηχανικό, ένα επιχειρηματικό και επιστημονικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Ήταν άλλα δύο αδέλφια ο Νίκος και ο Μενέλαος Πετζετάκης, που επίσης πρόσφεραν πολλά, σήμερα, δυστυχώς, έχουν αποβιώσει όλοι. Επιθυμούσε ο Αριστόβουλος Πετζετάκης να εκχωρήσει την πατέντα σε μένα, όμως ο ίδιος δεν πρόλαβε να το κάνει. Άφησε όμως παρακαταθήκη, την οποία εκτέλεσε ο αδελφός του Μενέλαος Πετζετάκης. Εδώ και τριάντα περίπου χρόνια το στρώμα «ΧΕΝΙΑ» ΡΕΤΖΕΤΑΚΙS παράγεται πλέον από μας, με πολύ περισσότερο βελτιωμένη την ποιότητα και την ανατομικότητα. Σκεφτόμαστε λοιπόν να γιορτάσουμε τα τριάντα χρόνια λειτουργίας μας κάνοντας δώρο σε όλους αυτούς που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια μια επιπλέον προσφορά. Έτσι για να τους τιμήσουμε. Γιατί υπάρχουν πελάτες εδώ και παρά πολλά χρόνια. Αυτό το κάνω όχι μόνο για τη γιορτή των τριάντα ετών, αλλά και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που περνά ο κόσμος. Είναι τραγικά όλα αυτά που ζούμε και καλό είναι ο καθένας από τη θέση του να μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης, θέλω να είμαι συνεπής με τις αρχές μου, που είναι: σεβασμός στον πελάτη και προσανατολισμός σε ποιοτικά αλλά και ανταγωνιστικά προϊόντα.